Fra tenkt via skrevet til publisert
Å publisere en ny utgave av tidsskriftet tar sin tid. Etter jakten på bidrag begynner prosessen med redigering og korrektur. Noen ganger er det også aktuelt å drøfte ideer. Underveis i arbeidet med artikler kommer jeg i kontakt med bidragsyterne enten via post, telefonsamtaler eller treff på Skype, Teams eller lignende. Det er ekstra givende nå når de fysiske møteplassene har blitt få.
Noen ganger er utgivelsen rimelig godt planlagt, andre ganger blir ting til underveis. Denne gangen ville tilfeldighetene ha det til at denne utgaven kom til å handle mye om implementering. Men litt forfall og noen reiseråd har det også blitt plass til. I denne utgaven av redaksjonelt har jeg prøvd å ta dere med på noe av det som hendte siste ukene før artiklene du nå kan lese ble publisert.
Mandag 8. mars 2021
Binget serien Exit i helgen. Forfall så det holder. Dekadanse. Får meg til å tenke på en samtale med Ine Jareid for en tid siden. Hun ville skrive noe om forfall til spalten sin i tidsskriftet. Det er vel noen tråder her, men hun snakket om forfallet i naturen, ikke den formen for dekadanse vi blir vitne til blant aksjespekulantene i Exit. Tror jeg. Tønsberg ble lukket ned før helgen på grunn av sterkt økende smittespredning. Jeg kan ikke gå på vinmonopolet som ligger i byens kjøpesenter uten å måtte teste meg i etterkant. Jeg kjeder meg. Ingen kognitive sidesprang i sikte. Det er bare noen uker igjen til publisering av nye artikler i tidsskriftet. Har en artikkel om implementering skrevet av Nasrettin Sønmez, Torkil Berge, Kristin Lie Romm og Terje Ogden liggende som er akseptert. Den har tittelen Hindringer for implementering av kognitiv terapi i klinisk praksis: Et nyttig kartleggingsskjema i opplæringsprogrammer. Det gjenstår bare en siste korrekturlesing før jeg kan begynne å legge den inn i WordPress.
Tirsdag 9. mars 2021
Fikk tilsendt en artikkel i dag fra Per Jostein Matre som også har tema implementering. Medforfattere er Thea Lauritsen, Kitty Dahl og Hans M. Nordahl. Tittelen er Implementering av Helhetlig Støtte System (HSS) i barnevernet. Et artig sammentreff. Får tanken om å lage et lite temanummer, men da trenger jeg flere bidrag om implementering. Bestemmer meg for å kontakte Robin Maria Franscisca Kenter i Bergen. Kanskje jeg kan intervjue henne. Hun forsker jo på dette. Under normale omstendigheter kunne det blitt til en bergenstur, men det blir vel digitalt. Robin svarer ja med en gang. Så bra! Vi avtaler samtale en gang etter den 17. mars.
Onsdag 10. mars 2021
Lest gjennom den nye artikkelen fra Per Jostein og gitt tilbakemelding på at den trykkes. Bedt om bilder av forfatterne. Fortsatt ingen sidesprang i sikte. Kjeder meg. Byen fortsatt nedstengt. Det samme er stort sett landegrensene om jeg ikke er villig til å gå i karantene og kan dokumentere gode grunner til utenlandsreisen. Kommer til å tenke på noe jeg leste en gang, noe om at man kan foreta reiser fra godstolen i sitt eget hjem. Det kunne jo være en fin strategi nå. Men hvor har jeg leste det? En liten gnist av nysgjerrighet er tent. Jeg begynner å lete i bokhyllene, en aktivitet som vanligvis gjør humøret litt lettere. Og der, i boken Kunsten å reise av Alain de Botton finner jeg, om ikke selve kilden så i alle fall beskrivelsen av den. Historien finnes i Joris-Karl Huysmans sin bok A Rebours utgitt i 1884. Den boken har jeg ikke, men et søk på nettet viser at den finnes i norsk utgave med tittelen Mot strømmen. Jeg bestiller. Norli lover at den skal ligge i postkassen om få dager, tidlig nok til at jeg får lest den og kanskje kan bruke den til et kognitivt sidesprang.
Kommer til å tenke på noe jeg leste en gang, noe om at man kan foreta reiser fra godstolen i sitt eget hjem.
Etter å ha lest meg litt opp på forfatteren og boken på nettet skjønner jeg at den av Oscar Wilde skal ha vært omtalt som de dekadentes bibel. Dekadanse! Det har vi det igjen, forfallet! Det er jo det Ine har sagt hun vil skrive om. Og med implementering som hovedtema i dette marsnummeret er jo sirkelen nærmest sluttet: fra iverksettelsen til forfallet. Fin de siécle! Og har jeg ikke en bok et sted som handler om dekadanse, kjøpt med tanke på fremtidig lesning. Nytt søk i bokhyllene og jo, der står den, Dekadanse skrevet av Per Buvik. Den synes å være en grundig innføring i teamet, og av alle ting er en gjennomgående referanse i boken nevnte Joris-Karl Huysmans sin roman Mot strømmen. Jeg blir vekket av den lett melankolske dvalen når jeg finner slike tråder, ja nærmest opprømt om man forholder seg til min personlige skala. Da skal jeg lese Dekadanse de nærmeste dagene og se frem til at Mot strømmen kommer i posten.
Fredag 12.mars 2021
Fikk melding om at boken er postet. Leser tilfeldig ett sted råd om fortsatt å unngå kjøpesenteret i Tønsberg. Tom for hvitvin ble det derfor ekspedisjon til Stokke sentrum i dag. Stokke er et lite sted utenfor Tønsberg, men de har eget Vinmonopol og iført pålagt maske kan jeg handle der uten å måtte teste meg i etterkant. De har et annet utvalg der enn i Tønsberg, så jeg blir litt i villrede, men etter å ha vurdert litt kaster jeg meg ut i kjøp av nye merker. Det kjennes litt godt å bryte gamle vaner og kanskje kan jeg gjøre noen nye funn? På vegen hjem med fylt ryggsekk føles det som om jeg har vært på en lengre reise.
Sender en SMS til Ine for å høre om hun står fast ved temaet forfall til spalten sin. Det vil passe fint inn i forhold til de andre bidragene. Hun svarer etter en time: «Jeg holder fast ved tema og har satt av tid til en god session i morgen. Skal vi snakkes sammen en gang i løpet av kvelden i morgen kanskje?» Bitene faller på plass. Implementering og dekadanse; iverksettelse og forfall, og kanskje rekker vi å publisere slik at det er tilgjengelig før påske. Det hele feires med en flaske Bourgogne Terroir Noble årgang 2018 fra produsenten Vincent Girardin innkjøpt på Vinmonopolet i Stokke.
Lørdag 13. mars 2021
Må huske å minne Annelise om ny Leder til tidsskriftet. Burde også hatt et nytt innlegg til Brukerperspektiv, men har ikke noen bidrag der denne gangen. Har lest Dekadanse med stor fornøyelse, selv om jeg ikke helt henger med når Buvik problematiserer, eller skal jeg heller skrive nyanserer, begrepet dekadanse. Hyggelig samtale med Ine i kveld om forfall og annet. Jakter videre på bøker om personer som har måttet oppholde seg på svært avgrensede arealer og taklet det på en konstruktiv måte. Så langt har jeg funnet fire romaner og en reiseskildring. Det holder til det kognitive sidespranget, som nå ser ut til å ville handle mer om billige reiseråd enn dekadanse.
Søndag 14. mars 2021
Våknet til strålende sol ute. Burde gå en tur, men begynte å skrive. Leste litt mer om dekadanse på nettet. Bladde litt i en digital engelsk utgave av A Rebours som er tilgjengelig på nettet under tittelen Against nature. (https://booksvooks.com/nonscrolablepdf/against-nature-pdf-joris-karl-huysmans.html?page=1). Utrykket «svart humor» skal visst nok stamme fra Huysmans. Dersom jeg synes at det kunstige er mer verdt enn det naturlige, trives bedre i min egen drømmeverden enn i virkeligheten og mine erotiske fantasier er viktigere enn reel sanselighet er jeg i nærheten av det Buvik vil beskrive som dekadent. Mer om det i sidespranget. Det blir fiskesuppe i aften med hvitvin fra vinmonopolet i Stokke.
Torsdag 18. mars 2021
Da er Mot strømmen ankommet og lest. I går kveld kom også bidraget fra Ine til spalten Flanerier. Jeg har lovet tilbakemelding i løpet av de nærmeste dagene. Det eneste som mangler nå er samtalen med Robin som er avtalt i morgen, og lederen fra Annelise. Hun skal prøve å levere senest tirsdag. Selv ble jeg ferdig med en artikkel om implementering av veiledet internettbehandling i Helse Sør-Øst. Skal skrive ferdig kognitive sidesprang i løpet av helgen. Etter det er det tid for å begynne å legge de ferdige artiklene inn i WordPress som er den plattformen vi publiserer på. Det kan ha sine utfordringer, men fungerer stort sett bra. Den største utfordringen er tabeller. Lange overskrifter skaper også problemer visuelt. Skjermbildet blir ikke alltid like bra på små skjermer.
Fredag 19.mars
Våknet til nyheten om at Tønsberg nærmer seg smittetoppen i Norge, uten at det spiller noen særlig rolle med hensyn til daglige rutiner. Etter to kopper Americano er jeg klar for samtale med Robin. Det er lettskyet og 5 grader i Bergen på morgenkvisten. Her i Tønsberg ligger temperaturen på 3 grader. Frost i natt. Våren lar vente på seg. Fin samtale om implementering. Skal transkribere intervjuet i løpet av helgen og sende til Robin for gjennomlesning. Hun skal få tatt noen bilder som vi kan bruke som illustrasjon.
Søndag 21.mars 2021
Skrevet ferdig kognitive sidesprang. Per Jostein har sendt en mail igjen. Siste endringer på artikkelen:
God morgen Arne. Masekråka fra Asker her 🙂 Da har jeg filt ferdig slutten (i gult). Da er det på forsiden i gult og slutten ferdig. Ha en strålende fin søndag og takk for hjelpen.
Under gjennlesning av Tanta Augusta som er omtalt i denne utgaven av Kognitive sidesprang er det noe kjent med tegningen av henne som finnes i min utgave av boken. Det er Audun Hetland som er tegneren, det er noe kjent ved både streken og motivet. Jeg har en del bilder stablet bort på et garasjeloft. Er det ikke et som ligner der. Ganske riktig, etter litt leting står jeg med et nummerert trykk i hendene signert Hetland. Det heter riktignok madame Comtesse men har en slående likhet med tante Augusta.
Dekadent? Nei, tror ikke helt det, i så fall bare milde symptomer, men jeg ser så absolutt tegn på forfall!
Transkribert intervjuet med Robin. Hyggelig samtale med Ine om hennes bidrag i spalten Flanerier og annet. Da står resten av uken i korrekturens tegn før publisering fredag før påske. Så ble det et nummer om implementering denne gangen. Det finnes mange definisjoner av ordet. De fleste kretser rundt «å sette i kraft,» «føre ut i livet,» «iverksette,» «innføre» og lignende. Robin sier i samtalen jeg har med henne at implementering egentlig ikke har noen slutt. Det er en evigvarende prosess. Hun sier også at et godt mål på om implementering av noe nytt har lykkes er om det har blitt en del av det normale. Ine skriver i sin spalte at forfall i naturen er en del av det normale. I Kognitive sidesprang nevner jeg den franske legen Bénédict-August Morel som så på det moralske forfallet han forbant med dekadansen som avvik fra det normale og tegn på sykdom. På veg ut til en kveldstur møter jeg mitt eget blikk i speilet. Dekadent? Nei, tror ikke helt det, i så fall bare milde symptomer, men jeg ser så absolutt tegn på forfall!
Onsdag 24. mars 2021
Ferdig med fire nettmøter. Kan bruke tid på tidsskriftet igjen. Sliter litt med konsestrasjonen. Skyldes nye nasjonale innstramminger. Jeg har vært så solidarisk som jeg kan, men det nærmer seg bokstavelig talt en grense nå. Grensen til Danmark. Fått tilbud om vaksine grunnet min 50% stilling ved sykehuset. Tilbakemelding fra Robin på intervjuet. Hun var fornøyd, har godkjent og sendt meg noen bilder. Mottok bidrag til Leder fra Annelise Fredriksen i går. Tema implementering, skrevet sammen med nestleder Jon Fauskanger Bjåstad. Alle artikler med tekst, bilder og tabeller er nå på plass i WordPress. Gjenstår bare en siste korrektur og sjekk av layout.
Torsdag 25. mars 2021
Justeringer på layout og ny runde korrektur i dag. Vet jeg ser meg blind, og savner den gang vi hadde egen korrekturleser. Snakket med Lene Finnerud i foreningen om praktiske ting rundt publiseringen i morgen. Skrevet teksten til eposten som går til medlemmene. Åpnet en flaske Mantel de Fra, Cà del Magro 2018. Tørr italiener. Lyttet til radio, lest litt. Nærmer seg en slags påske i år også. Takk til dere som bidrar. Takk til dere som leser.