Skip to main content

Forfatter

Da min gode venninne Margaretha Dramsdahl utfordret meg til å ta stafettpinnen videre, var min første automatiske tanke, at dette blir som å hoppe etter Wirkola.

Margaretha er en svært skrivekyndig og engasjert dame. Hun betyr mye for meg, og er en drivende kraft i vår lokale kollokviegruppe, og nå har hun blitt vara i foreningen. Med sitt engasjement kommer hun nok til å markere seg i det kognitive miljøet også i fremtiden.

I skrivende stund pøser regnet ned i Bergen, dessverre ingen sjelden begivenhet. Tankene går til et varmere sted, Havanna på Cuba, der jeg hadde gleden av å feriere i 2000.

Bodde på mafiabossen Al Capones favoritthotell i gamlebyen. Startet dagen med sterk cubansk kaffe, harpespill og flott utsikt utover Havanna. Gamlebyen står på Unescos liste over verdens kulturarv, og har en rik arkitektur, med alt fra barokk til industriarkitektur.

Amerikanske biler fra 60-70-tallet og cubanske rytmer setter sitt spesielle preg på byen. Et av høydepunktene var da vi tilfeldigvis fikk oppleve den gamle legenden Compay Segundo fra Bueno Vista Social Club, som ”jammet” Chan Chan  på en lokal  kafe.   Han døde i 2003, 95 år gammel, og blir av mange regnet som en av ”fedrene” til cubansk musikk.

En bereist forfatter, som har satt sine spor også på Cuba, er Ernest Hemingway.

I boken Hemingways Cuba beskrives flere av hans stamsteder, deriblant baren Floridita, som i følge Hemingway var ”den beste ankringsplassen i det karibiske hav,”  og restauranten   Bodeguita del medio, der dagens meny avhenger av om det er tilgang på råvarer, og som  på Hemingways tid var en kneipe, der han skal ha druknet sine indre drager med kaskader av Mojito cocktails.

En av hans venninner spurte  ham en gang om han hadde oppsøkt en  psykiater. ”Her er psykiateren min,” sa han til henne, og pekte på skrivemaskinen sin. I novellen Doktoren og doktorens kone skriver han ”Det er viktigere å overvinne seg selv enn å befeste en hel by.”

I kognitiv terapi er det viktig å få tak i egne fortolkninger og holdninger og evaluere disse.  For å overvinne angst, er det avgjørende å unngå trygghetssøkende strategier. Man får det ikke bedre med seg selv ved å ha som mål å kontrollere omgivelsene, og det å befeste en hel by er et nokså umulig prosjekt. Hemingway erobret verden med sin litteratur, men overvant kanskje ikke seg selv.

”Det er viktigere å overvinne seg selv enn å befeste en hel by.”

Jeg har siden eksamens høsten på Innføringsseminaret  hatt stor glede både faglig og sosialt av møtene i vår kollokviegruppe. Neste etappe fortsetter derfor i Bergen, og stafettpinnen går videre til Svein Arne Trengereid. Han er nok den av oss som leser mest, og er spesielt interessert i Young og skjematerapi. Men han har det ikke bare i hodet. Han har også vist seg å være en dreven håndverker, og husprosjektet hans er litt av en utfordring. Setter stor pris på vår årlige sommer kollokvie på Askøy, der Svein Arne varter opp med grillmat, og nå også er blitt skipper på egen båt!