Skip to main content

Forfatter

Det er ingen tvil om at høsten har kommet. Tromsdalstinden er dekket med nysnø og i skrivende stund gjemt i tåka som henger ned fjellsida, sett fra mitt kontor på kaia i Tromsø. Lederen denne gangen handler mest om inntrykk fra EABCT-kongressen i Beograd.

Utdanning i regi av NFKT

I NFKT er høstens aktiviteter godt i gang. Det har startet opp 11 nye kull, med ca. 300 deltakere. Disse kommer i tillegg til pågående kull fra forrige år og forrige semester. Veilederkonferansen på Gardermoen nærmer seg også raskt. Det er med andre ord mange oppgaver som foreningens administrasjon skal følge opp når det gjelder tilrettelegging og koordinering av de ulike aktivitetene.

EABCT- kongressen i Beograd

Høsten er også tid for den årlige EABCT-kongressen som i år ble arrangert i Beograd. Som medlem av EABCT var NFKT representert på generalforsamlingen og på selve kongressen. Kongressens tittel var «Den nye tidsalderen for kognitiv atferdsterapi». En gjennomgående tone i flere av forelesningene var behovet for å utvikle KAT modellen i en mer dynamisk, tilpasningsdyktig og bredere tilnærming til mental helse, hvor blant annet teknologisk innovasjon, kulturell tilpasning og persontilpassede metoder vil spille en vesentlig rolle. Fokus var her både på hvordan kognitiv atferdsterapi bedre kan omfavne kompleksiteten i psykiske lidelser (f.eks. depresjon) og samtidig også bidra til å gjøre psykoterapi mer tilgjengelig for de som trenger det.

Fokus på følelser, følelsesregulering og medfølelse hadde god plass i flere av bidragene. Chris Irons fokuserte på rollen til Compassion Focused Therapy (CFT) i moderne terapeutisk praksis. Han fremhevet hvordan medfølelsesvitenskap kan integreres i tradisjonelle KAT-rammeverk for å håndtere komplekse emosjonelle tilstander som skam, selvkritikk og traumer. Irons viste hvordan CFT komplementerer KAT ved å utvide fokus utover kognitiv restrukturering og bidra til å berike verktøyene som brukes av KAT-terapeuter.

Han understreket også behovet for at helsepersonell innen psykisk helse tar i bruk medfølelse i sin kliniske praksis, ikke bare overfor klientene, men også overfor seg selv. Terapeuten som det viktigste verktøyet i all psykoterapi var tema også i andre bidrag, hvor fokus blant annet var på terapeututvikling og kompetanse, selvomsorg og viktigheten at å forebygge utbrenthet blant behandlere.

Så får tiden vise om vi nå står på terskelen til en ny tidsalder innen kognitiv atferdsterapi…

På konferansen var også norske forskere godt representert, blant annet gjennom et symposie med tittelen “Interventions for youth internalizing problems across settings – lessons for the future” der en rekke norske studier på KAT for unge med internaliserende lidelser ble presentert.

Paul Salkovskis hadde en keynote på konferansen der han fremhevde at “CBT is a product of evolution, not revolution”. Han viste til hvordan kogntitiv atferdsterapi har utviklet seg gjennom forskning og forbedring, og at videre utvikling av KAT handler om å bygge på det vi har – ikke å kaste ut alt og lage noe nytt.

Så får tiden vise om vi nå står på terskelen til en ny tidsalder innen kognitiv atferdsterapi, hvor både teknologiske fremskritt og teoretiske utvidelser åpner for nye muligheter innen behandling og forskning?