Skip to main content

Forfatter

Norge hadde så vidt gjenåpnet og vi så fram mot å kunne begynne å leve livene våre nesten som før igjen, og så våknet vi til en ny katastrofe – denne gangen skapt av én manns maktmisbruk og forakt for verdier som vi kanskje har blitt vant til å ta for gitt. Respekt for demokrati, humanisme og fred var ikke lenger like selvfølgelig i Europa og ufred var brått kommet veldig nær oss.

Behov for hjelp og selvhjelp

Putins invasjon av Ukraina og krigens forferdelige følger har vel preget de fleste av oss denne vinteren. Situasjonen i Ukraina har vært et sentralt tema i EABCT siden invasjonen startet, og det har vært et stort engasjement for hvordan mobilisere psykisk helsehjelp for alle som forventes å ville trenge støtte og i mange tilfeller behandling, i tiden fremover. På EABCT sin generalforsamling i Barcelona i mars ble det nedsatt en arbeidsgruppe for å gjennomgå, kvalitetssikre og oversette faglige hjelpemidler for helsepersonell og materiale egnet for selvhjelp til ukrainsk. NFKT satser på at dette materiale vil kunne bli nyttig også for brukere av våre nettsider, og spesielt for helsepersonell som i tiden fremover vil møte barn, unge og voksne fra Ukraina som trenger psykisk helsehjelp. NFKT sitt nettutvalg vil følge opp dette videre og se på hvordan vi gjennom vår nettside kan bidra.

…denne gangen skapt av én manns maktmisbruk og forakt for verdier som vi kanskje har blitt vant til å ta for gitt.

Etikk og politikk

Et annet tema som skapte engasjement på generalforsamlingen, var spørsmålet om EABCT sin holdning til, og retningslinjer for, hvem som kan bli medlem av EABCT, og hvor de årlige kongressene bør arrangeres. Da handlet det ikke om faglige vurderinger, men etiske og/eller politiske. Etter en intens diskusjon der det på den ene siden ble argumentert for at EABCT er en faglig og inkluderende organisasjon som ikke skal blande seg i politiske problemstillinger, og på den andre siden at fag, etikk og politikk ikke er helt uavhengig av hverandre, ble det vedtatt å nedsette en arbeidsgruppe som skal utarbeide forslag til etiske retningslinjer for EABCT for å ivareta disse problemstillingene.

 

Noe å se frem til

Fra det alvorstunge til det gledelige. Årets EABCT kongress er i Barcelona, 7.-10. September; “Re-Thinking CBT: providing strategies for a new way of living”. Programmet er variert, det er en blanding av kjente forelesere og noen «nykommere». CBT for barn og unge har de siste årene fått en større plass, noe som samsvarer med fagets utvikling. Kongressen er lagt til et av byens universiteter, med et fint uteområde og ikke langt fra standen om noen skulle trenge å kjøle seg ned med et bad. Og så er Barcelona en flott by.  Jeg håper å se mange av våre medlemmer der i september. Husk at konferanseavgiften for deg som er medlem er lavere enn for ikke medlemmer.

Gamlebyen i Barcelona. Foto: A. Fredriksen

 

Det er sen aften 7. april når jeg skriver dette, og Verdens CBT dag. NFKT har ikke laget et eget program for dagen, men har delt programmet fra WCCBT, og håper at dere har hatt glede av det.

 

God påske, hilses fra Spania.