Gode lesetips!
Hetebølge i deler av Europa. Mer normal sommer her nord. Vi har passert St. Hans når jeg skriver dette; bålene brent ned og pølsene spist. Det er fortsatt 365 dager i året i følge den Gregorianske kalenderen, men du verden så raskt jorden har begynt å bevege seg rundt solen! Innen akademia har jeg lest at man skiller mellom planfestet arbeidstid og egendisponibel resttid. Jeg antar det er det siste som gir rom til skriving for mange. Takk til alle bidragsytere. Blant slippet av nye bidrag denne gangen er det tre fagartikler: en om modusmodellen i skjematerapi, en om idrett og kognitiv terapi og et spennende innlegg fra forskningsfeltet om behovet for nye modeller for forståelsen av psykiske lidelser. Solblogg spør hvor grensen går og det er en reportasje fra digitale fagdager i Bergen. Nytt bidrag til Kognitive sidesprang har det også blitt plass til og så har selvsagt lederen ordet.
I tillegg til nytt stoff har vi lagt ut et utvalg av bidrag fra den gamle metaforspalten. (Du finner dem i mappen Arkiv under Spalter). Den ble opprettet etter forslag fra daværende leder i NFKT Egil W. Martinsen som selv bidro med den første metaforen. Den sto på trykk i nr. 3 2004 og hadde tittelen Sennepsfrø fra et hjem uten sorg. Spalten holdt seg i live med faste bidrag fra NFKT sine medlemmer frem til utgangen av 2009. Ikke verst. Mer følger, men noe av det gamle stoffet må skrives inn på nytt da jeg mangler originalfilene. Bidragene egner seg godt til lesning en sommerkveld med kald hvitvin i glasset.
I tillegg til nytt stoff har vi lagt ut et utvalg av bidrag fra den gamle metaforspalten.
Et annet godt lesetips for denne sommeren er Grethe Fattima Syéd sin bok Sommeren med Nedreaas. Joda, forfatteren Torborg Nedreaas, hun med titler som Trylleglasset, Av måneskinn gror det ingenting og Musikk fra en blå brønn. Her er mange fine betraktninger rundt forfatteren, bøkene hennes og hjembyen Bergen. «Mange kjenner Nedreaas fra svart-hvitt fotografier med siameserkatter og sigaretter i munnstykke» for å sitere baksideteksten til Syéd. Sigarettene skal ha vært av merke Benson and Hedges. Men du trenger ikke å ha kjennskap til forfatterskapet for å ha glede av boken om henne. Den klarer seg godt på egenhånd.
Når jeg først er inne på lesning. Jeg tror kognitive terapeuter kan ha særlig nytte av å lese skjønnlitteratur og poesi. Åndelige vitaminer for å styrke hjerte og sjel, skape litt motvekt til intellektet og forebygge alt for snevre kasusformuleringer og rigide mestringsstrategier. Et forsvar for sanseligheten! God sommer!