Skip to main content

Authors

Behandling på digitale plattformer er kommet for å bli. Effektstudier viser gode resultater. Samtidig er det fortsatt bare en liten andel pasienter som mottar nettbasert behandling. I denne artikkelen kan du lese om MindSpot klinikken i Australia, Interregionalt kompetansenettverk for digitale helsetjenester (IRK) og den kommende konferansen i Trondheim som er initiert av IRK, og hvor et sentralt tema er hvordan legge til rette for økt bruk av nettbasert terapi. Forfatterne er begge del av IRK og deltakere i programkomiteen for den kommende konferansen.

Det har gått mer enn ti år siden de første behandlingsprogrammene på digitale plattformer ble tatt i bruk her i landet. De første bygget på norske oversettelser av programmer utviklet ved Karolinsk sjukhuset i Stockholm og var rettet mot panikkangst, sosial angst og depresjon. Siden den gang har flere behandlingsprogrammer kommet til.

De fleste behandlingsprogrammene bygger på prinsipper som er kjent fra tradisjonell kognitiv atferdsterapi. Forskjellen er først og fremst at mye av den informasjonen som formidles, og opplegg for endring av tanker og atferd, finnes i selve programmet. I tillegg er terapeutrollen noe annerledes siden den er rettet mot å hjelpe pasienter gjennom behandlingsprogrammet. Tiden terapeuten bruker pr. pasient er mindre, og tidsbruken for både pasient og terapeut mer fleksibel. Pasienter kan jobbe med sine problemer der de er på tidspunkt som passer dem.

Men selv om tilgang til eBehandling har økt er andelen pasienter som mottar nettbasert terapi liten. Dette på tross av en økende dokumentasjon som viser at behandlingsresultatene er gode, at behandlingsformen er ressurseffektiv og at det er et helsepolitisk ønske om at digitale behandlingstilbud skal bli en naturlig del av helsetjenesten. Årsakene til dette er flere. For en oversikt se Repål, Andresen og Ludvigsen (2023).

MindSpot

Et eksempel på vellykket implementering av eBehandling, eller iCBT som det gjerne kalles på engelsk, er MindSpot klinikken i Australia. Der er digitale behandlingstilbud samlet i én klinikk rettet mot hele den australske voksne befolkningen.  Nick Titov har hatt en ledende rolle i MindSpot klinikken siden oppstarten i 2012.  Det var derfor naturlig å ta kontakt med ham da vi skulle planlegge fagkonferanse i Trondheim rettet mot ledere og sentrale fagpersoner hvor tema nettopp er implementering. Den skal vi komme tilbake til.

Et eksempel på vellykket implementering av eBehandling, eller iCBT som det gjerne kalles på engelsk, er MindSpot klinikken i Australia.

Etter en hyggelig samtale på Teams hvor vi fortalte om bakgrunnen for konferansen og utfordringene knyttet til å øke bruken av eBehandling kunne Titov bekrefte at han kjente igjen utfordringene. Han var også villig til å holde et innlegg på konferansen i Trondheim. Med utgangspunkt i erfaringer fra Australia har vi stilt ham følgende spørsmål som vi ønsker å få belyst på konferansen:

  • Hvordan har dere organisert MindSpot Clinic i Australia som en sentralisert klinikk, i motsetning til den desentraliserte modellen som brukes i Norge. Hvilke erfaringer har dere med løsningen?
  • Kan du gi en samlet beskrivelse av din pasientpopulasjon når det gjelder symptomer, funksjonalitet, komorbiditet, tidligere behandlinger, medisiner, alder og diagnoser?
  • Mange skeptikere hevder at eBehandling (iCBT) kun er egnet for pasienter med milde og milde til moderate symptomer, og at pasienter i spesialisert offentlig psykisk helsevern ikke kan ha nytte av det. Hva tenker du om dette?
  • Noen andre barrierer for implementering av eBehandling kan være bekymringer om kvaliteten og den potensielle skaden/eller mangelen på pasient-terapeut relasjonen. Hva kan du si om det? Hva ville være en god måte å svare på slike argumenter fra klinikere?
  • Kunne du reflektert over å tilby eBehandling (iCBT) som ett av flere behandlingstilbud, fremfor som et obligatorisk førstevalg for alle pasienter i målgruppen?
  • Hva er dine tanker om å gi pasienter mulighet til eBehandling mens de står på venteliste, som en strategi for å nå flere pasienter tidligere og adressere lange ventelister?
  • Kan du kommentere bruken av transdiagnostiske behandlinger og din erfaring med å kombinere iCBT med bruk av telefonkonsultasjoner?
  • Har du andre erfaringer med barrierer for implementering og strategier for å øke bruken av eBehandling som du kan dele?

MindSpot klinikken tilbyr gratis kartlegging, behandling og mestringskurs. Tilbudet er finansiert av australske myndigheter. Over 30 000 brukere er registrert årlig. Ved siden av å gi behandling er det omfattende forskning på effekt og tilfredshet. På deres egne nettsider skriver de blant annet at studier av mer enn 30 000 personer som har gjennomført et MindSpot behandlingskurs viser at:

  • De fleste deltakerne opplever en gjennomsnittlig 50 % reduksjon i alvorlighetsgraden av symptomer.
  • 95% prosent rapporterer at de vil anbefale MindSpot-kurs til en venn.
  • De fleste deltakere som jobber med behandlingskursene i minst åtte uker, vil se forbedringer som varer i minst tre måneder etter at behandlingen er avsluttet. Resultater fra eCentreClinic med 1500 personer viste at forbedringene vedvarer i minst to år etter behandling.
  • 95 % av deltakerne vil anbefale et MindSpot-behandlingskurs til en venn

Man oppnår lignende resultater uavhengig av en persons alder, kjønn, symptomer eller hvor de bor. Deltakere på MindSpot-behandlingskursene inkluderer mennesker i alle aldre, fra alle samfunnslag med varierende nivåer av symptomer (mild til alvorlig), og fra både byer og landlige områder over hele Australia.

Dersom du går til nettsidene for MindSpot klinikken vil du finne mer informasjon om organisering av tilbudet og selve behandlingsopplegget. Nettsiden finner du her.

Interregionalt nettverk for digitale helsetjenester

Det interregionale fagrådet for de regionale helseforetakene har vedtatt å opprette et interregionalt kompetansenettverk for digitale helsetjenester (IRK). Hovedhensikten med nettverket er å bidra til økt tilgang til god helsehjelp, bedre ressursutnyttelse, utvikling, kvalitetssikring og implementering av kunnskapsbaserte behandlingsmetoder på digitale plattformer. Kompetansenettverket skal være rådgivende for bruk av eBehandling ovenfor RHF og HF.

Det interregionale fagrådet for de regionale helseforetakene har vedtatt å opprette et interregionalt kompetansenettverk for digitale helsetjenester (IRK).

Nettverket skal prioritere arbeid inn mot psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Erfaringene skal også kunne nyttiggjøres inn mot tilgrensende behandling innen somatiske fag, habilitering og rehabilitering. IRK har alt vært i drift som en prøveordning i noen år, men er nå formelt vedtatt opprettet som et nettverk. Interregionalt kompetansenettverk rapporterer til interregionalt fagdirektørmøte.

Definisjon eBehandling

«eBehandling” er kunnskapsbasert behandling via digital plattform til pasienter og pårørende i spesialisthelsetjenesten. Tilbudet er behandlerstøttet og omfatter blant annet tekst, video, øvelser og kartlegginger.»

Kompetansenettverkets oppgaver

  • Bidra til interregionalt samarbeid
  • Bidra til utvikling og koordinering av nye og eksisterende eBehandlingsprogram
  • Bidra til faglig kvalitetssikring av nye og eksisterende eBehandlingsprogram gitt i godkjennelsen av veiledet internettbehandling (Nye Metoder)
  • Gi anbefalinger til nye eBehandlingsprogram
  • Gi anbefalinger til prioritering for klargjøring av nye behandlingsprogram i teknologisk plattform.
  • Bidra til godt brukergrensesnitt i behandlingsprogrammene
  • Bidra til implementering for å øke bruk av eBehandling

Representasjon

Hvert RHF utpeker medlemmer i kompetansenettverket. Hvilken profil medlemmene skal ha besluttes i den enkelte region.  Ledelse av nettverket går på rundgang og byttes hvert 2. år. Denne perioden kan forlenges ved behov etter enighet i det interregionale kompetansenettverket. Nettverket ledes i dag fra Sykehuset i Vestfold HF.

Leder av kompetansenettverket kommer i tillegg til øvrige representanter fra regionen. Kostnader knyttet til ledelse av nettverket dekkes i den regionen som har ledervervet.

Arbeidsform

Det legges opp til månedlige digitale møter. I tillegg vil det være ett fysisk møte årlig. Det skal være saksliste til, og referat fra, hvert møte. Aktuelle fagmiljøer konsulteres ved behov, og kan møte på relevante saker.

Konferanse Trondheim 6. -7. februar 2024

Årets nasjonale lederkonferanse arrangert av det interregionale kompetansenettverket (IRK) avholdes i Trondheim, og har fått tittelen eBehandling – nye veier til god psykisk helse. IRK har tidligere arrangert nasjonale lederkonferanser om eBehandling og digitalisering i helsetjenesten i både i Bergen og Oslo, og har som mål å gjøre dette til en årlig begivenhet.

En av hovedutfordringene innen spesialisthelsetjenesten for psykisk helsevern og rus er en økende etterspørsel etter våre tjenester og en forventet mangel på ressurser til å håndtere denne økningen. Problemstillingen er kjent, og eBehandling kan være en måte å nå flere pasienter med behandling av god kvalitet, uten å øke belastningen på helsepersonell. Dette er i tråd med styringsdokumentene “Tid for handling” (NOU 2023:4), “Opptrappingsplan for psykisk helse” (2023-2033; St.meld. 23) og rapporten “Forenkle og forbedre” (2023).

Konferansen blir en unik mulighet til å gjøre seg kjent med feltet eBehandling og digitalisering innen spesialisthelsetjenesten.

På tross av sterke politiske signaler og fremskrivningsmodeller som vektlegger økt bruk av digitale helsetjenester har det vist seg vanskelig å implementere og utnytte potensiale som ligger i eBehandling. På konferansen får vi høre om lederperspektivet i digitale omstillingsprosesser. Hva er suksesskriterier for å lykkes? Og hva er barrierer på veien? Vi får også presentert den nyeste forskningen på implementeringsstrategier av digitale helsetjenester. Konferansen byr også på inspirerende foredragsholdere som gir en oversikt over eksisterende og kommende digitale verktøy og behandlingsprogrammer, med hovedvekt på psykisk helsevern. Deltagere får mulighet til å selv teste ut ulike behandlingsprogram på ny teknisk plattform, med nytt brukergrensesnitt.

Konferansen avsluttes med en paneldebatt hvor toppledere innen spesialisthelsetjenesten for psykisk helsevern og rus, representanter fra lege- og psykologforeningene, sykepleierforbundet samt utdanningsinstitusjonene utfordres til å diskutere hvordan de kan bidra til økt kjennskap til og økt bruk av digitalisering i helsetjenesten. Konferansen blir en unik mulighet til å gjøre seg kjent med feltet eBehandling og digitalisering innen spesialisthelsetjenesten, primært innenfor psykisk helsevern og rus, til nettverksbygging og til å dele erfaringer med andre ledere. Du finner lenke til program og påmelding her.